Burgerhuis en brouwerij De Tanghe

Gemeente Oudenaarde

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis en brouwerij De Tanghe

omvat de bescherming als monument Burgerhuis en brouwerij De Tanghe: gevels en daken
gelegen te Broodstraat 35 (Oudenaarde)

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voormalig huis en brouwerij zogenaamde "De Tanghe", vermeld vanaf 1441. In 19de eeuw bewoond door de familie Raepsaet. Herstellingswerken in 1981. Hoekhuis met Burgschelde (gedempte Schelde-arm), voorheen gelegen aan brug, van vier en drie traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (pannen); met oudere kern (minstens uit 1ste helft 18de eeuw). Sedert 19de eeuw bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint. Links naast deur, ijzeren voetenschraper. Rechthoekige vensters gevat in arduinen omlijsting. Horizontale belijning door puilijstje, tot kordon verbonden onderdorpels en aflijnend hoofdgestel met uitgewerkte modillons. Op hoekpenant zandstenen beeldnis in renaissancestijl met piëta in zandsteen. Oorspronkelijke achterbouw vervangen door nieuwe bouw circa 1978.

• KERCKAERT N., Oude Oostvlaamse huisnamen 5, Bijdragen Nieuwe Reeks nr. 34, Gent, 1991, p. 140.
  • VANDE PUTTE J., Uit de geschiedenis van de Portionniersmolen (Tweemolen), in 't Weekblad der Vlaamse Ardennen, XIV, 28, 1957, p. 6.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke