Laatclassicistisch hoekhuis

Beschrijving

Nummer 2-4. Imposant laatclassicistisch hoekhuis met Burgschelde (gedempte Schelde-arm), gebouwd door J. Van der Meeren circa 1791 in plaats van een ouder gebouw. In de tweede helft van de 19de eeuw woning van geneesheer De Graeve. Vanaf 1890, zogenaamde "Werkmanskring" met aanpalende, nu gesloopte gelagzaal. Recent (1994-1995) gerenoveerd tot flatgebouw naar ontwerp van ingenieur architect F. Mees. Bepleisterde en geschilderde lijstgevels van respectievelijk zeven en zes traveeën en drie bouwlagen afgedekt door schilddaken (pannen), nu met dakkapellen. Aan de kant van Burgschelde volledig onderkelderd. Fraaie voorgevel met enkelhuisopstand gemarkeerd door zware gekorniste puilijst rustend op consoles met trigliefen en zijtravee afgelijnd door kolossale pilasters met Ionisch kapiteel. Rechthoekige vensters op lekdrempels. Oudere (?) rondboogpoort in de rechterzijtravee gevat in een hol geprofileerde zandstenen omlijsting met sluitsteen; voorzien van waaier en flankerende schamppalen. Gevelbekroning door middel van hoofdgestel met kroonlijst op klossen. Op hoekpenant beeldnis met heiligenbeeld (J. Lacops?) op kraagsteen.

Beschilderde zijgevel eertijds oprijzend aan de Burgschelde, met in derde travee erkervormig uitgebouwde traptravee rustend op grote consoles, thans onder straatniveau.

Interieur

Koetspoort met links doorgang naar hal en trap. Fraaie draaitrap naar rechts met balusterleuning versierd met ramskop en guirlande en trappaal, een tweede leuning langs de schoormuur van het trappenhuis met gelijkaardige ramskop en trappaal. Op tweede bouwlagen, boven de hal, ovale kamer met marmerimitatie op wanden, pilasters en omlopende lijsten; geritmeerd door acht gecanneleerde houten pilasters met Ionische kapitelen waartussen deuren en deurstukken met in sepia geschilderde cartouches met portretjes in barokstijl en één paneel met bloemenvaas. Voorts nog verschillende eind 18de-eeuwse schouwen met stucversiering. Behouden zoldergebint.

Nummer 6. Tegen nummers 2-4 aangebouwde woning van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen). Vrij eenvoudige, inspringende gevel aansluitend bij de zijgevel van belendend huis. Geschilderde bakstenen gevel op zandstenen plint met enkelhuisopstand. Rechthoekige vensters en deur met treden Geprofileerde puilijst en gevelaflijning door middel van kroonlijst met tandlijst.

• Stadsarchief Oudenaarde, Oud Archief, nummer 605/59, 61.
  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874. 1-3295.