erfgoedobject

Kapel Sint-Gummarus en Sint-Rumoldus

bouwkundig element
ID: 2708   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2708

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel oorspronkelijk gelegen aan de Mechelsebaan, zie inplanting op Poppkaart (derde kwart van de 19de eeuw), doch bij de wegverbreding in 1971 afgebroken en volgens het oorspronkelijk uitzicht met oude baksteen heropgebouwd aan de Stormschranslaan. Vermoedelijk gebouwd door de abdis van Rozendaal of haar pachter op de Stormschranshoeve in 1688 op de plaats waar Sint-Rumoldus en Sint-Gummarus elkaar ontmoetten, zoals bleek uit een opschrift in de 17de eeuw.

Kapel op rechthoekige plattegrond met driezijdige sluiting onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien). Puntgeveltje met schouderstukken en bekronend ijzeren kruisje. Spitsboogdeur met imposten.

  • S.N., Kerkelijk Duffel, K.W.B.-Oost, Lier, 1988, p. 11.

Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 1997


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel Sint-Gummarus en Sint-Rumoldus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2708 (Geraadpleegd op 14-08-2020)