erfgoedobject

Burgerhuis in neogotische stijl

bouwkundig element
ID
27080
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27080

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis in neogotische stijl
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Imposant burgerhuis in neogotische stijl met voornamelijk art-nouveau-inslag in de decoratie. Kleurrijke gele bakstenen lijstgevel (volgens bouwvergunning met rechtse puntgevel) onderlijnd door rode en blauwe banden, op een sokkel van arduin en breuksteen; verhoogde begane grond en pseudomansardedak met dakkapellen, een ontwerp van architect J. Colpaert van 1905. Tussen 1946 en 1972 woonhuis en atelier (in ouderlijk bonneterie) van kunstschilder Pierre Devos (1917-1972) en zijn echtgenote Beatty Permeke, dochter van Constant Permeke.

Verticaliserende indruk door Brugse travee-indeling en gemarkeerd risalieten met onder meer drielicht in rechterrisaliet, met arduinen balkon in het middelste deurvenster van de bovenste verdieping en art-nouveaugetinte sgraffitopanelen in de borstweringen en boogvelden. Bewaard houtwerk. Korfboogdeur met fraai ijzerwerk en gekoppeld bovenlicht; spitsboogpoort links.

Interieur. Art-nouveau mozaïekvloer in gang en sobere stucplafonds. Trap met voluutvormige trappaal en bordes.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-3449.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis in neogotische stijl [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27080 (Geraadpleegd op )