Stadswoning gedateerd 1672

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning gedateerd 1672

• is aangeduid als beschermd monument Stadswoning, gedateerd 1672

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Onderkelderd rijhuis van 1672, recent gerestaureerd door architect Paul Vossaert volgens plannen van 1988-1990. Heden geelgeschilderd verankerd breedhuis in traditionele bak- en zandsteenbouw; vier traveeën en twee bouwlagen vooraan onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) en haakse achterbouw met puntgevel (nok loodrecht op de straat). Lijstgevel met kwartholle daklijst en kroonlijst boven de jaarankers. Overkragende bovenverdieping met tudorbogen op voluutconsoles in laatgotische stijl. Rechthoekige vensters, oorspronkelijk kruiskozijnen, in vernieuwde natuurstenen (Massangis) omlijsting met sponning, negblokken en duimen voor houten luiken; nieuw houtwerk. Rechthoekige deur met bolkozijn bovenlicht in derde travee; vroegere deur in rechts travee vervangen door venster. Sporen van kelderluiken rechts. Behouden overwelfde kelder van drie traveeën (loodrecht op de straat) met hardstenen vloer en deels bewaarde arduinen oude buitentrap.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja