erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
27093
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27093

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk diephuis met voortopgevel, in de tweede helft van de 18de eeuw verbouwd tot lijstgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), heden gecementeerd met behouden oude ankers en guirlandes op de borstweringen. Rechthoekige vensters op lekdrempels en aflijnend hoofdgestel onder de kroonlijst op klosjes. Rechthoekige poort rechts, aangepast in 1938 met afgeronde rechtstanden van zwarte tegeltjes en typische oculi in de poort.

Interieur. Behouden balklagen met zware moerbalken met versierde uiteinden en trap met gesculpteerde trappaal uit de tweede helft van de 18de eeuw.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-4594.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27093 (Geraadpleegd op )