Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Einestraat
Locatie Einestraat 13, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neotraditioneel burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Imposant onderkelderd breedhuis in traditionele bak- en zandsteenbouw; vier traveeën en heden twee en een halve bouwlaag onder mank zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan straat); 17de-eeuwse voorgevel en behouden oude zeer diepe achterbouw met twee bouwlagen met achterpuntgevel onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op straat). Recent ontpleisterde voorgevel met plint van zandsteenblokken en overkragende bovenverdieping op geprofileerde tudorbogen van bak- en zandsteen rustend op voluutconsoles en licht uitspringende pilastertjes. Rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen in geprofileerde zandstenen omlijsting met neggen, onder geblokte ontlastingsbogen op de twee onderste verdiepingen, eenvoudige rechthoekige vensters op de in de eerste helft van de 19de eeuw toegevoegde bovenste bouwlaag. Benedenvensters met bewaard houtwerk en glas-in-loodramen. Sierlijk gekrulde ankers op de hoekzwikken. Begrenzende hoekblokken en geprofileerde daklijst boven de tweede bouwlaag; aflijnende houten kroonlijst op klossen boven de 19de-eeuwse bouwlaag. Rechthoekige deur (+ trap) en bovenlicht met mooie gietijzeren waaier uit de eerste helft van de 19de eeuw (?).

Sporen van de lagere zijpuntgevel met gedicht venster en zolderluik met sporen van zandstenen omlijistingen in zijgevels.

Achtergevel van één zichtbare travee (sporen van gedicht venster) met lijstgevel en uitbouw van zes traveeën met achterpuntgevel van drie traveeën. Zijgevel op de binnenkoer met sporen van drie half ingemetste zandstenen zuilen en dito korfbogen van een oorspronkelijk open galerij op de bovenverdieping, waterlijst en aflijnende zandstenen lijsten en zandstenen steigergaten onder de hanggoot. Sporen van een korfboogpoort, thans met ingebrachte rondboogdeur op de begane grond. Oorspronkelijk behouden bak- en zandstenen achterpuntgevel met ankers met kram en krul, boven de uitgebouwde woonkamer onder plat dak. Rechthoekige bovenvensters met zandstenen hoekblokken, doorgetrokken dorpels en ontlastingsbogen; één behouden bolkozijn in geveltop.

Interieur. Herhaaldelijk aangepast met onder meer bordestrap met gesculpteerde 19de-eeuwse trappaal met kat, slang en hond, voorkamer met stucplafond, schouwmantel en wandkasten in Lodewijk XVI-stijl, bureau met beschilderd plafond met mythologische voorstelling en grote woonkamer achteraan in neo-Vlaamse-renaissancestijl met houten plafond, lambrizeringen en monumentale neorenaissanceschouw uit eind 19de eeuw.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Einestraat

Einestraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.