erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
27096
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27096

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neotraditioneel burgerhuis
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Imposant onderkelderd breedhuis in traditionele bak- en zandsteenbouw; vier traveeën en heden twee en een halve bouwlaag onder mank zadeldak (pannen, nok evenwijdig aan straat); 17de-eeuwse voorgevel en behouden oude zeer diepe achterbouw met twee bouwlagen met achterpuntgevel onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op straat). Recent ontpleisterde voorgevel met plint van zandsteenblokken en overkragende bovenverdieping op geprofileerde tudorbogen van bak- en zandsteen rustend op voluutconsoles en licht uitspringende pilastertjes. Rechthoekige vensters, vroegere kruiskozijnen in geprofileerde zandstenen omlijsting met neggen, onder geblokte ontlastingsbogen op de twee onderste verdiepingen, eenvoudige rechthoekige vensters op de in de eerste helft van de 19de eeuw toegevoegde bovenste bouwlaag. Benedenvensters met bewaard houtwerk en glas-in-loodramen. Sierlijk gekrulde ankers op de hoekzwikken. Begrenzende hoekblokken en geprofileerde daklijst boven de tweede bouwlaag; aflijnende houten kroonlijst op klossen boven de 19de-eeuwse bouwlaag. Rechthoekige deur (+ trap) en bovenlicht met mooie gietijzeren waaier uit de eerste helft van de 19de eeuw (?).

Sporen van de lagere zijpuntgevel met gedicht venster en zolderluik met sporen van zandstenen omlijistingen in zijgevels.

Achtergevel van één zichtbare travee (sporen van gedicht venster) met lijstgevel en uitbouw van zes traveeën met achterpuntgevel van drie traveeën. Zijgevel op de binnenkoer met sporen van drie half ingemetste zandstenen zuilen en dito korfbogen van een oorspronkelijk open galerij op de bovenverdieping, waterlijst en aflijnende zandstenen lijsten en zandstenen steigergaten onder de hanggoot. Sporen van een korfboogpoort, heden met ingebrachte rondboogdeur op de begane grond. Oorspronkelijk behouden bak- en zandstenen achterpuntgevel met ankers met kram en krul, boven de uitgebouwde woonkamer onder plat dak. Rechthoekige bovenvensters met zandstenen hoekblokken, doorgetrokken dorpels en ontlastingsbogen; één behouden bolkozijn in geveltop.

Interieur. Herhaaldelijk aangepast met onder meer bordestrap met gesculpteerde 19de-eeuwse trappaal met kat, slang en hond, voorkamer met stucplafond, schouwmantel en wandkasten in Lodewijk XVI-stijl, bureau met beschilderd plafond met mythologische voorstelling en grote woonkamer achteraan in neo-Vlaamserenaissance-stijl met houten plafond, lambriseringen en monumentale neorenaissanceschouw uit eind 19de eeuw.


Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27096 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.