erfgoedobject

Brouwerswoning

bouwkundig element
ID
27099
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27099

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis met oude kern en verbouwde voorbouw van 1876 in opdracht van brouwer Liedts en toen deel uitmakend van de vroegere brouwerij Liedts samen met nummer 19 met brouwerijgebouwen uitziend op de Burgschelde. Heden gecementeerde voorgevel met neo-Lodewijk XVI-inslag; drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nokken loodrecht op en parallel aan de straat). Imitatiebanden op de begane grond, cordonlijst en bekronend hoofdgestel met overstekende kroonlijst. Rechthoekige omlijste vensters op doorgetrokken dorpels en versierde borstweringen. Rechthoekige koetspoort rechts.

Verankerde bak- en zandstenen achterpuntgevel met sporen van vlechtingen en rechthoekige vensters met sponning (vroegere kruiskozijnen; nieuw houtwerk) en duimen opklimmend tot de 17de eeuw; 19de-eeuwse koetspoort met gekleurd glas in lood in linkertravee.

Interieur. In achterhuis ontpleisterde zware moerbalken met genagelde sloffen en schouw met Lodewijk XVI-stucwerk. Centrale traphal en bordestrap met 19de-eeuwse trappaal. Voorkamer met 19de-eeuws stucplafond.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Fonds kaarten en plans, K. 194.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27099 (Geraadpleegd op )