Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Einestraat
Locatie Einestraat 18-20, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis met classicistische voorbouw

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Herenhuis met classicistische voorbouw: gevels en daken
gelegen te Einestraat 18, Einestraat 20 (Oudenaarde)

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenhuis met classicistische voorbouw van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat), uit de tweede helft van de 18de eeuw en oudere kern van diephuis met achterpuntgevel, minstens opklimmend tot de 17de eeuw. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met pseudo-driehoekig fronton en oculus boven de drie middelste traveeën. Geaccentueerd centraal deurrisaliet met imitatiebanden en gebogen smeedijzeren balkon op de bovenverdieping. Rechthoekige vensters op arduinen dorpels (bewaard houtwerk) in de linker benedentravee verbouwd tot winkel. Rechthoekige deur in geprofileerde omlijsting met tussendorpel en fraaie ijzeren waaier; bewaarde deur met sculpteerwerk. Links voormalig brandgangetje, thans met toegangsdeur voor nummer 18. Verankerde witgeschilderde achterpuntgevel met vlak omlijste rechthoekige vensters met oren.

Interieur (nummer 20). 18de-eeuwse bordestrap met twee gesculpteerde trappalen, paneeldeuren, stucplafonds en schouwboezems met 18de-eeuwse profielen en rocaillemotieven; behouden, deels ontpleisterde zware moerbalken met genagelde sloffen.

Achterin de tuin: vervallen 17de-eeuws huisje van bak- en zandsteen, twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met behouden deur met bolkozijn bovenlicht en laat-gotische schouw in het interieur. Naar verluidt gelijkaardig huisje en schouw achter de nieuwe bouw van nummer 10.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Einestraat

Einestraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.