Brouwerswoning

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerswoning

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwershuis

Beschrijving

Voormalige brouwerswoning van de "Brasserie O. Liedts" (opschrift boven poort), aktief tot 1954, met vroegere brouwerijgebouwen achteraan palend aan de nu gedempte Burgschelde; waterput gelegen in haar bedding. Reeds voor 1500 was hier "een huus metten brauwhalm ghenaempt 't Wielken", begin 17de eeuw gehouden door Anton Blommaert.

Art-nouveaugetint herenhuis van vier traveeën en drie bouwlagen, heden onder plat dak, gebouwd in 1910 naar ontwerp van architect A. Vossaert. Imposante lijstgevel van bak- en natuursteen onder overstekende houten kroonlijst op modillons. Begane grond met natuurstenen parement, gemarkeerd door een drielicht rechts en grote poort met doorrit links, respectievelijk bekroond door een gebogen erker met bekronend ijzeren balkon en een rechthoekig balkon op gelijkaardige, met art-nouveaumotieven versierde consoles. Korfboogvormige vensters in natuurstenen omlijstingen, onder waterlijst; bewaard houtwerk met gebogen tussendorpel. Korfboogdeur in kwartholle omlijsting onder waterlijst; bewaarde gebogen tussendorpel en houtwerk van de geajoureerde deur. Rechthoekige poort met stoeppaaltjes en spiegel met behouden opschrift; bovenlichten met glas in lood.

Interieur. Centraal gelegen bordestrap en salon in neorococostijl. Twee behouden oude gewelfde kelders met ton- en kruisgewelf (nok loodrecht op de straat), minstens opklimmend tot de 17de eeuw en rest van buitentrap vooraan; 19de-eeuwse troggewelven op ijzeren zuilen achteraan en onder de tuin.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3596.
  • De Scheldewerken te Oudenaarde, in 't Weekblad der Vlaamse Ardennen, XIV, 14, 1957, p. 4.