Herenhuis met achterhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Einestraat
Locatie Einestraat 23, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis met achterhuis

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis met achterhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Imposant herenhuis met bewaarde gewelfde kelder en oude achtergevel van een vroeger achterhuis uitziend op de Burgschelde. Classicistische voorgevel van vijf traveeën en oorspronkelijk twee, heden drie bouwlagen en attiekbekroning onder mank zadeldak, uit eind 18de-, begin 19de eeuw, volgens archiefgegevens gedeeltelijk vernieuwd circa 1890, vermoedelijk voornamelijk de aankleding van het interieur.

Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op zandstenen plint, horizontaal gemarkeerd door een zware arduinen puilijst en bekronende attiek met balusterleuning. Kelderluik rechts. Gemarkeerde centrale deurtravee; ingangsportaal met Toscaanse zuilen op hoge sokkel en vier trappen, thans opgedeeld door een marmeren plaat met winkelnaam, en bekronend balkon; zijrisalieten van twee traveeën. Begane grond met imitatievoegen en eenvoudige rechthoekige vensters, thans met uitstalramen binnenin. Geaccentueerde bel-etage met omlijste vensters met bekronende arduinen waterlijst op versierde consoles; geajoureerde borstweringen en stucfries als bekroning. Rondboogvormig deurvenster onder gebogen arduinen fronton, op gelijkaardige consoles in de middelste travee. IJzeren balkonhek met ingewerkte medaillons met mythologische figuren. Kleine rechthoekige vensters op arduinen lekdrempels onder de houten kroonlijst op klossen.

Achtergevel met sporen van bak- en zandstenen kern van het vroegere achterhuis, onder meer met bewaarde ontlastingsbogen, opklimmend tot de 17de eeuw.

Interieur. Gerenoveerd door architect Frank Delmulle met behoud van 19de-eeuwse decorelementen als fijn stucwerk met fakkels, jachttrofeeën op schouwboezems en plafonds in neo-Lodewijk XVI-stijl, marmeren schoorsteenmantels en bordestrap. Gewelfde kelder met tongewelf (nok loodrecht op straat) onder rechtse travee.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Einestraat

Einestraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.