Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Einestraat
Locatie Einestraat 26, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beschrijving

Vroeg 19de-eeuws herenhuis met gecementeerde voorgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Lijstgevel met geblokte begane grond en verticaliserende bovenbouw met rechthoekige vensternissen waarin rechthhoekige vensters gevat zijn. Aflijnend hoofdgestel en overstekende kroonlijst. Rechts koetspoort met doorrit naar achterliggende tuin. Behouden paneeldeur met gesculpteerde makelaar en opengewerkte panelen met fraai ijzerwerk met bloemmotieven. Gelijkaardige vulling in de bovenlichten. In de doorrit links toegangsdeur tot de de hal geflankeerd door Dorische zuilen, spiegelboogvormige panelen en waaiervormig bovenlicht.

Interieur. Centrale ronde traphal met omlopende empiretrap en galerij op zuilen onder de koepel. Egyptiserende trappalen in de vorm van hermen.

Achterhuis met vier traveeën en twee bouwlagen onder schilddak. Voormalige koetshuizen links en ommuurde iets hoger gelegen tuin bereikbaar via een halfcirkelvormige trap, met vijvertje en vroegere oranjerie en serre achteraan.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Einestraat

Einestraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.