Winkelhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning

Beschrijving

Diephuis met zeer oude kern, mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw, oorspronkelijk met tuitgevel, in 1937 verbouwd tot "traditionele" bak- en zandstenen trapgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen , nok loodrecht op de straat) en winkelpui op de begane grond. Achterpuntgevel met vlechtingen.

Interieur. Behouden renaissanceschouw met Ionische zuiltjes en voluutconsoles beneden en balklaag met zware moerbalken met geprofileerde genagelde sloffen op hardstenen consoles op de bovenverdieping; in achterkamer op schoorstukken wijzend op een vroegere vakwerkconstructie. Gewelfde kelder met gedrukt tongewelf en zuil op sokkel vooraan.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-4511.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja