erfgoedobject

Winkelhuis

bouwkundig element
ID
27111
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27111

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Diephuis met zeer oude kern, mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw, oorspronkelijk met tuitgevel, in 1937 verbouwd tot "traditionele" bak- en zandstenen trapgevel van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen , nok loodrecht op de straat) en winkelpui op de begane grond. Achterpuntgevel met vlechtingen.

Interieur. Behouden renaissanceschouw met Ionische zuiltjes en voluutconsoles beneden en balklaag met zware moerbalken met geprofileerde genagelde sloffen op hardstenen consoles op de bovenverdieping; in achterkamer op schoorstukken wijzend op een vroegere vakwerkconstructie. Gewelfde kelder met gedrukt tongewelf en zuil op sokkel vooraan.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-4511.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Winkelhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27111 (Geraadpleegd op )