Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Einestraat
Locatie Einestraat 38, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis met lijstgevel

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis met lijstgevel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Herenhuis met ontpleisterde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog schild- en zadeldak (leien en pannen, nokken parallel aan en loodrecht op de straat), opklimmend tot eind 18de eeuw, thans in bezit van het aanpalende klooster, mogelijk gebouwd in plaats van van het deels in 1796 gesloopte Sint-Jacobsgodshuis. Midden 19de eeuw eigendom van notaris Wolfcarius. Baksteenbouw op een plint van arduinblokken en gecementeerde (imitatiezandsteen) omlijstingen en speklagen. Dubbelhuis met vlak omlijste rondboogvormige benedenvensters met neuten en oren (bewaard houtwerk) onder rechte waterlijst en getoogde bovenvensters in dito omlijstingen onder gebogen waterlijstjes. Rondboogdeur met drie trappen, onder geprofileerde booglijst op imposten en rechte waterlijst op trigliefconsoles; paneeldeur en waaiervormig bovenlicht. Overstekende houten kroonlijst op dito consoles.

Interieur. Goed bewaard en rijkelijk gedecoreerd interieur met laat 18de- en 19de-eeuwse elementen: centrale hal met rondboogdeuren, boven voordeur met stucguirlande en Lodewijk XVI-plafond met trompe-l'oeilschildering, links salon met lambrizeringen, schouw en plafond in imitatiehoutbeschildering (muurschilderingen bewaard onder behangpapier), achterkamer met stucschouw in Lodewijk XVI-stijl; 19de-eeuwse wenteltrap.

Rechts, haakse vleugel met dienstruimten en gang met kleine kamertjes of cellen op de bovenverdieping, vermoedelijk van de hier in 1816 ingerichte kostschool van de dames van het christelijk onderwijs.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Einestraat

Einestraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.