erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
27112
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27112

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis met lijstgevel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met lijstgevel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis met ontpleisterde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder hoog schild- en zadeldak (leien en pannen, nokken parallel aan en loodrecht op de straat), opklimmend tot eind 18de eeuw, nu in bezit van het aanpalende klooster, mogelijk gebouwd in plaats van van het deels in 1796 gesloopte Sint-Jacobsgodshuis. Midden 19de eeuw eigendom van notaris Wolfcarius. Baksteenbouw op een plint van arduinblokken en gecementeerde (imitatiezandsteen) omlijstingen en speklagen. Dubbelhuis met vlak omlijste rondboogvormige benedenvensters met neuten en oren (bewaard houtwerk) onder rechte waterlijst en getoogde bovenvensters in dito omlijstingen onder gebogen waterlijstjes. Rondboogdeur met drie trappen, onder geprofileerde booglijst op imposten en rechte waterlijst op trigliefconsoles; paneeldeur en waaiervormig bovenlicht. Overstekende houten kroonlijst op dito consoles.

Interieur. Goed bewaard en rijkelijk gedecoreerd interieur met laat 18de- en 19de-eeuwse elementen: centrale hal met rondboogdeuren, boven voordeur met stucguirlande en Lodewijk XVI-plafond met trompe-l'oeilschildering, links salon met lambriseringen, schouw en plafond in imitatiehoutbeschildering (muurschilderingen bewaard onder behangpapier), achterkamer met stucschouw in Lodewijk XVI-stijl; 19de-eeuwse wenteltrap.

Rechts, haakse vleugel met dienstruimten en gang met kleine kamertjes of cellen op de bovenverdieping, vermoedelijk van de hier in 1816 ingerichte kostschool van de dames van het christelijk onderwijs.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27112 (Geraadpleegd op )