erfgoedobject

Modernistische school

bouwkundig element
ID
27120
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27120

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Modernistische school
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Koninklijk Atheneum, opgericht in 1947-49 in opdracht van het Ministerie van Openbare Werken naar een eigen ontwerp van 1946, gesigneerd door irngenieur Zerck, diensthoofd Bruggen en Wegen, op de plaats van de rechtgetrokken meander van de Schelde, met binnenbocht toentertijd gelegen op grondgebied Edelare en Volkegem. Betonnen skeletbouw met verwerking van gele baksteen en afgedekt door plat dak. Horizontaal geaccentueerd door de vensterregisters met aaneensluitende vensters onder doorgetrokken betonnen latei. Breed portaal gemarkeerd door gebogen en beglaasde portiersloge en aansluitend verticaal uitgebouwd trappenhuis met ladderraam, aansluitend bij het modernisme van het interbellum. Uiterst rechts gemarkeerd bouwvolume met hoge gekoppelde ramen waarin de conferentiezaal is ondergebracht.

Interieur. Hal verfraaid met schilderijen van S. Thienpont en in conferentiezaal werk van P. Boulez, "Het Universum" en "Het Aardsparadijs", van 1954.

  • DEVOS P., Het Koninklijk Atheneum, Monumenten en Landschappen in Oudenaarde, Oudenaarde, 1992, p. 29-33.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Modernistische school [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27120 (Geraadpleegd op )