erfgoedobject

Hoekpand

bouwkundig element
ID
27123
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27123

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Hoekpand met de Gevaertsdreef in nieuwe zakelijkheid, gesigneerd: "de architekt Lippens Jules, Gent", volgens bouwvergunning van 1933 voor eigenaar O. Van den Storme.

Zuivere baksteenarchitectuur aansluitend bij het werk van de Nederlandse architect W.M. Dudok en sterk geïnspireerd op Dudoks Raadhuis van Hilversum (1928). De asymmetrische opbouw, de contrastrijk uitgewerkte en ten opzicht van elkaar verschuivende volumes, kenmerkende ronding van de hoekpartij met laddervenster, brede vensters met horizontale roedeverdeling boven glas-in-loodramen tussen driehoekige metselverbanden, verticaliserende, door faiencetegels afgelijnde vensters, uitspringende balkons en kroonlijsten onder een plat dak, kenmerken het gebouw.

Opmerkelijke plattegrond op driehoekig terrein met halfronde hoekvestibule, linker traphal verlicht door laddervenster, oorspronkelijk met glas in lood, eetkamer en salon in L-vorm met glas-in-loodramen en ingebouwd zithoekje en rechts een bureau, speelkamer en keuken.

Aansluitende bakstenen muur en vroegere weverij (nu garage met toegevoegde bovenverdieping) in de Gevaertsdreef, gebouwd in 1935 eveneens naar ontwerp van Jules Lippens in de tuin van de woning.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-4340, 4471.
  • DEMEY A., Interbellumarchitectuur in Oost-Vlaanderen, Gent, 1990, p. 27.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekpand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27123 (Geraadpleegd op )