erfgoedobject

Villa Buitenhof

bouwkundig element
ID
27124
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27124

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Buitenhof
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Villa in neo-Lodewijk XV-stijl gebouwd in opdracht van de familie van Gheluwe de Berlaere-Van Cauwenberghe, eigenaars van brouwerij Liefmans, in 1923, na de vernieling van hun huis met brouwerij in Krekelput tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ontwerp van architect A. Massez. Heden in gebruik als kantoorgebouw en woning. Omheinde tuin en ijzeren toegangshek. Bakstenen villa met gebruik van zandsteen voor decoratieve onderdelen en venster- en deuromlijstingen; twee bouwlagen hoog en afgedekt door mansardedak met dakkapellen. Geaccentueerde deurtravee met portiek gevormd door Ionische zuilen, rondboogdeur met geschilderd glas-in-loodraam en erboven deurvenster met balkon, uitlopend in dakvenster met klokgeveltje.

Interessant interieur kenmerkend voor het interbellum. Hal met typische marmeren muurfontein en aansluitend fraai ingericht trappenhuis met vestiaire; bordestrap met houten leuning versierd met bronzen plaatjes met gestileerd bloemmotief, bordes verlicht door geschilderd glasraam in ovaal venster. In vroegere eetkamer, neorenaissanceschouw met gesculpteerde schouwwangen, leeuwen als dragers van de mantel en spreuk in de houten schouwbalk, met siertegels bemetselde nis.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3854.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Buitenhof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27124 (Geraadpleegd op )