erfgoedobject

Villa Buitenhof

bouwkundig element
ID
27124
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27124

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Buitenhof
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Oudenaarde
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Buitenhof
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Villa in neo-Lodewijk XV-stijl gebouwd in opdracht van de familie van Gheluwe de Berlaere-Van Cauwenberghe, eigenaars van brouwerij Liefmans, in 1923, na de vernieling van hun huis met brouwerij in Krekelput tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ontwerp van architect A. Massez. Heden in gebruik als kantoorgebouw en woning. Omheinde tuin en ijzeren toegangshek. Bakstenen villa met gebruik van zandsteen voor decoratieve onderdelen en venster- en deuromlijstingen; twee bouwlagen hoog en afgedekt door mansardedak met dakkapellen. Geaccentueerde deurtravee met portiek gevormd door Ionische zuilen, rondboogdeur met geschilderd glas-in-loodraam en erboven deurvenster met balkon, uitlopend in dakvenster met klokgeveltje.

Interessant interieur kenmerkend voor het interbellum. Hal met typische marmeren muurfontein en aansluitend fraai ingericht trappenhuis met vestiaire; bordestrap met houten leuning versierd met bronzen plaatjes met gestileerd bloemmotief, bordes verlicht door geschilderd glasraam in ovaal venster. In vroegere eetkamer, neorenaissanceschouw met gesculpteerde schouwwangen, leeuwen als dragers van de mantel en spreuk in de houten schouwbalk, met siertegels bemetselde nis.

 • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3854.

Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Buitenhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27124 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.