Ensemble van arbeiderswoningen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Ensemble van arbeiderswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Oudenaarde

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Arbeiderswoningen

Beschrijving

De Oudenaardse textielindustriëlen Omer en Prosper Gevaert lieten in 1888 een nieuwe fabriek oprichten aan het Tacambaroplein en kochten in 1893 de braakliggende gronden ten oosten ervan aan waar zij, voornamelijk ingegeven door de christelijke sociale bewogenheid van Omer, naar ontwerp van van architect A. Vossaert door aannemer C. De Bleeckere een woonwijk met een 100-tal arbeiderswoningen lieten optrekken. De Gevaertsdreef vormt hierin de ruggengraat, gedwarst door de huidige J. Lacopsstraat en de Devosstraat en de aansluitende Hofstraat.

Monumentaal ensemble met twee reeksen van vier rijhuizen van twee traveeën in spiegelbeeldschema met twee bouwlagen onder lage zadeldaken, begrensd en gescheiden door drie hoger oplopende diephuizen met trap- en tuitgevelbekroning met neogotische Brugse travee. Getoogde deuren en vensters op arduinen dorpels. Aflijnende baksteenfriezen en sierankers.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja