erfgoedobject

Twee ensembles van arbeiderswoningen

bouwkundig element
ID: 27130   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27130

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Oudenaardse textielindustriëlen Omer en Prosper Gevaert lieten in 1888 een nieuwe fabriek oprichten aan het Tacambaroplein en kochten in 1893 de braakliggende gronden ten oosten ervan aan waar zij, voornamelijk ingegeven door de christelijke sociale bewogenheid van Omer, naar ontwerp van van architect A. Vossaert door aannemer C. De Bleeckere een woonwijk met een 100-tal arbeiderswoningen lieten optrekken. De Gevaertsdreef vormt hierin de ruggengraat, gedwarst door de huidige J. Lacopsstraat en de Devosstraat en de aansluitende Hofstraat.

Ensembles van eenvoudige lijstgevels met drie traveeën gescheiden door geblokte pilasters en aflijnende baksteenfriezen onder de houten gootlijst, nummer 78 gemarkeerd door een tuitgevel met bolbekroning en klimmende baksteenfries.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Twee ensembles van arbeiderswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27130 (Geraadpleegd op 04-08-2020)