erfgoedobject

Huizenblok Gilde Huis, Hier is het in de Valk

bouwkundig element
ID: 27131   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27131

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "Gilde Huis", "Hier is het in de Valk". Beeldbepalend huizenblok met oorspronkelijk gildehuis, café en winkeltjes, gedateerd "anno 1897" en opgetrokken in een kleurrijke en rijkelijker uitgewerkte neo-Vlaamse-renaissance getinte stijl. Symmetrisch opgebouwd bakstenen ensemble met twee gelijkaardige puntgevels van twee traveeën (spiegelbeeldschema) en centraal pand van drie traveeën met dakvenster in tuitgevelvorm.

Gevarieerde venstervormen onder geblokte bogen bij de winkelramen van nummer 81 en 85 of lateien met boogvelden bij nummer 83, verrijkt met opschriften "Hier is het" (links) "in de Valk" (rechts), "Gilde Huis" (boven) en de afbeelding van een spinnewiel en weefgetouw in de zijtravee, verwijzend naar de textielfabriek van O. Gevaert. Rijkelijk uitgewerkte topgevels met overkragende bovenverdieping op rondbogen en pilasters, met ingeschreven driepas in het boogveld van het venster, herhaald in de geveltop, afgelijnd door een oranje, gele en blauwe tegelfries met geometrisch patroon.

Links en rechts, aansluitende lage bouw van drie traveeën onder leien zadeldaken. Linker vleugel met steekboogdeur en -nis met geschilderde reclame van cichorei "De Lelie", rechter vleugel met aflijnende boogfries en garagepoort in rechter travee.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Huizenblok Gilde Huis, Hier is het in de Valk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27131 (Geraadpleegd op 31-03-2020)