De Oudenaardse textielindustriëlen Omer en Prosper Gevaert lieten in 1888 een nieuwe fabriek oprichten aan het Tacambaroplein en kochten in 1893 de braakliggende gronden ten oosten ervan aan waar zij, voornamelijk ingegeven door de christelijke sociale bewogenheid van Omer, naar ontwerp van van architect A. Vossaert door aannemer C. De Bleeckere een woonwijk met een 100-tal arbeiderswoningen lieten optrekken. De Gevaertsdreef vormt hierin de ruggengraat, gedwarst door de huidige J. Lacopsstraat en de Devosstraat en de aansluitende Hofstraat.
Homogeen en sterk geritmeerd ensemble van zeven gelijkaardige rijhuizen en een afgeschuind hoekpand met de Dijkstraat. Typische diephuizen met voorpuntgevels, met twee traveeën in repeterend schema, getoogde muuropeningen en ritmerende geblokte pilasters. Verschillend uitgewerkte toppen met aflijnende baksteenfriezen.
Nummer 101 aan de hoek met Dijkstraat, van 1906 naar ontwerp van architect A. Massez in een gelijkaardige stijl met gemarkeerde afgeschuinde hoektravee met torenachtig uitgebouwde bovenverdieping met boogfries; zijgevels geritmeerd door pilasters.
Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3481.
Bron: BOGAERT C., LANCLUS K., TACK A. & VERBEECK M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15n1, Brussel - Turnhout. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)