Begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Begraafplaats

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kerkhof

Beschrijving

Oorspronkelijk ommuurde rechthoekige begraafplaats in de Dijkstraat, in 1902 uitgebreid tot de Groenstraat en aldaar afgesloten door bakstenen muur met getoogde blindnissen. Toegangen in Dijkstraat en Groenstraat bestaande uit ijzeren hekken tussen bakstenen pijlers, in Groenstraat met bolbekroning, van 1905. Nieuwe begraafplaats voor Oudenaarde sinds 1976 in Eine.

Ten gevolge van het decreet van Jozef II van 9 oktober 1784 moesten de kerkhoven rondom de kerken verdwijnen. Een nieuwe begraafplaats werd aangelegd op het zogenaamde "Sint-Jacobsland", gronden van de Sint-Jacob van Compostellabroederschap (laatstgenoemde mogelijk gesticht eind 13de eeuw en opgeheven in 1784). Op 15 mei 1785 maakten de bouwmeesters A. Van den Hende en Ph. Van der Meersch het bestek op voor de nieuwe begraafplaats met het huis van de grafmaker, een ommuring met een poort en een calvarie. In oktober 1786 waren de werken voltooid. In 1808 werden voor de eerste maal bomen aangeplant op de begraafplaats. Aanplanting en aanleg van nieuwe begraafplaats door tuinarchitecten Geboeders Michiels (Scherpenheuvel) circa 1906. Verschillende grafmonumenten van bekende Oudenaardse families uit de 19de en 20ste eeuw. Opvallend grafmonument van de familie Raepsaet-Saby door J.B. Moen (Evere) in rotswerk met een fraaie ijzeren deur in het perspectief van een rode beukendreef vertrekkend van de Dijkstraat. Tegen de noordelijke muur staat de neogotische grafkapel van de familie Thienpont.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 862.1-1, 862.1-2, 862.1-3, 862.1-4.
  • VANDEPUTTE J.L.Th., De Eindries, Straten - gebouwen - mensen - feiten, Uit de geschiedenis van Oudenaarde, Brussel, 1966, p. 65-70.
  • VANDERSTRAETEN E., Recherches sur les communautés religieuses et les institutions de bienfaisance établies à Audenarde, depuis le XIIe siècle jusqu'à la fin du XVIIIe, I, Oudenaarde, 1858, p. 60; II, 1860, p. 5-19.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja