Meisjesweeshuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Orphelinat
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 6, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
  • Thematische inventarisatie 20ste-eeuwse kerken (geografische inventarisatie: 01-07-2008 - 31-12-2009).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Orphelinat, Meisjesweeshuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Nummer 6. Zogenaamd "Orphelinat" of meisjesweeshuis, gebouwd door de Burgerlijke Godshuizen naar ontwerp van architect Ch. Vanderstraeten van 1874, volgens 17de-eeuws landboek op de plaats van de vroegere herberg zogenaamd "den Franschen Schilt", sinds 1945 deel uitmakend van het klooster der zusters bernardinnen. Oorspronkelijk meisjesweeshuis gesticht door George Stalins op de Garenmarkt in 1646, in 1866 verhuisd naar een bestaand huis op de Hoogstraat.

Imposante voorgevel opgetrokken uit natuursteen in een vrij eclectische classicerende stijl. Drie traveeën en twee hoge bouwlagen onder laag dak met venstertjes in de attiekverdieping. Begane grond met afgevlakte bossage tussen plint en puilijst, rechthoekige vensters en poort in rechter travee. Gemarkeerde bovenbouw met geaccentueerd middentravee door kolossale Toscaanse pilasters op gekoppelde trigliefconsoles, en bekronend driehoekig fronton. Gekoppelde steekboogvensters met deelzuil, onder gebogen waterlijst; drielichtvenster in het risaliet. Aflijnend klassiek hoofdgestel met kroonlijst op consoles.

In achterbouw, schoolgebouwen met op de bovenverdieping kapel, ingehuldigd 19 juli 1948 met vermeldenswaardige glasramen met wapenschilden van de verschillende priorinnen, namen van de schenkers en jaartal 1947, naar ontwerp van Vandenhaute (Anderlecht), uitgevoerd door atelier F. Crickx (Brussel).

  • Archief O.C.M.W. Oudenaarde.
  • VANDERSTRAETEN E., Notice sur George et Jean Stalins, fondateurs des écoles des pauvres à Audenarde, Anvers, 1855.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Hoogstraat

Hoogstraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.