erfgoedobject

Herenhuis Liefmans en woning Het Cruysken

bouwkundig element
ID
27147
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27147

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis: voorgevel en daken
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Heden zogenaamd 't Kloosterke. Voormalig herenhuis, ook zogenaamd Huis Liefmans, in 1848 door Eleonore Liefmans, dame Borgia van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal, geschonken aan de congregatie om er een school op te richten. Volgens 17de-eeuws landboek op de plaats van het huis "De Vyf Hellems".

Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadel- en schilddak (pannen, nok evenwijdig met en loodrecht op straat), uit eind 18de eeuw. Heden sobere, bepleisterde en geschilderde lijstgevel met licht getoogde vensters op arduinen dorpels oorspronkelijk in verticaliserende vensternissen; bewaard houtwerk. Rondboogpoort met waaier in rechtertravee.

Gecementeerde, voorheen beraapte achtergevel met dieper uitgebouwde vier linkse traveeën onder schilddak, met rechthoekige vlak omlijste vensters en rondboogdeur rechts.

Interieur. Behouden 18de-eeuwse bordestrap met gesculpteerde trappaal en twee salons met lambriseringen en stucdecoratie in Lodewijk XVI-stijl op schouwen en plafonds.

Rechts, ernaast. Volgens 17de-eeuws landboek huis zogenaamd Het Cruysken. Zandstenen lijstgevel van vier traveeën en heden drie bouwlagen (laatstgenoemde toegevoegd in de 19de eeuw); doorlopend laag zadeldak vooraan en haaks mansardedak (leien en pannen), mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw. Verankerde, gerestaureerde lijstgevel met deels vernieuwde zandsteen; vier vensters op de begane grond. Oorspronkelijke deur verdwenen in 1924. Overkragende bovenverdieping op laatgotische korfbogen met afgeschuind profiel. Bovenvensters onder ontlastingsbogen op de tweede bouwlaag, lagere rechthoekige vensters op de toegevoegde derde verdieping.

Gecementeerde, voorheen beraapte zij- en achtergevel met vlak omlijste rechthoekige vensters en rechthoekige deur met bekronend rondboogvormig bovenlicht met waaier in de rechtertravee.

  • De Damen Bernardinnen van Oudenaarde, Gent, 1947.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis Liefmans en woning Het Cruysken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27147 (Geraadpleegd op )