Herenhuis Liefmans en woning Het Cruysken

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam De Vyf Hellems, 't Kloosterke
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Hoogstraat
Locatie Hoogstraat 8, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Herenhuis: voorgevel en daken
gelegen te Hoogstraat 8 (Oudenaarde)

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beschrijving

Thans zogenaamd "'t Kloosterke". Voormalig herenhuis, ook zogenaamd "Huis Liefmans", in 1848 door Eleonore Liefmans, dame Borgia van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal, geschonken aan de congregatie om er een school op te richten. Volgens 17de-eeuws landboek op de plaats van het huis zogenaamd "De Vyf Hellems".

Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadel- en schilddak (pannen, nok evenwijdig met en loodrecht op straat), uit eind 18de eeuw. Thans sobere, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met licht getoogde vensters op arduinen dorpels oorspronkelijk in verticaliserende vensternissen; bewaard houtwerk. Rondboogpoort met waaier in rechtertravee.

Gecementeerde, voorheen beraapte achtergevel met dieper uitgebouwde vier linkse traveeën onder schilddak, met rechthoekige vlak omlijste vensters en rondboogdeur rechts.

Interieur. Behouden 18de-eeuwse bordestrap met gesculpteerde trappaal en twee salons met lambrizeringen en stucdecoratie in Lodewijk XVI-stijl op schouwen en plafonds.

Rechts, ernaast. Volgens 17de-eeuws landboek huis zogenaamd "Het Cruysken". Zandstenen lijstgevel van vier traveeën en heden drie bouwlagen (laatstgenoemde toegevoegd in de 19de eeuw); doorlopend laag zadeldak vooraan en haaks mansardedak (leien en pannen), mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw. Verankerde, gerestaureerde lijstgevel met deels vernieuwde zandsteen; vier vensters op de begane grond. Oorspronkelijke deur verdwenen in 1924. Overkragende bovenverdieping op laat-gotische korfbogen met afgeschuind profiel. Bovenvensters onder ontlastingsbogen op de tweede bouwlaag, lagere rechthoekige vensters op de toegevoegde derde verdieping.

Gecementeerde, voorheen beraapte zij- en achtergevel met vlak omlijste rechthoekige vensters en rechthoekige deur met bekronend rondboogvormig bovenlicht met waaier in de rechtertravee.

  • De Damen Bernardinnen van Oudenaarde, Gent, 1947.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Hoogstraat

Hoogstraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.