Herenhuis Liefmans en woning Het Cruysken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

• omvat de aanduiding als beschermd monument Herenhuis: voorgevel en daken

Beschrijving

Thans zogenaamd "'t Kloosterke". Voormalig herenhuis, ook zogenaamd "Huis Liefmans", in 1848 door Eleonore Liefmans, dame Borgia van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal, geschonken aan de congregatie om er een school op te richten. Volgens 17de-eeuws landboek op de plaats van het huis zogenaamd "De Vyf Hellems".

Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadel- en schilddak (pannen, nok evenwijdig met en loodrecht op straat), uit eind 18de eeuw. Thans sobere, bepleisterde en beschilderde lijstgevel met licht getoogde vensters op arduinen dorpels oorspronkelijk in verticaliserende vensternissen; bewaard houtwerk. Rondboogpoort met waaier in rechtertravee.

Gecementeerde, voorheen beraapte achtergevel met dieper uitgebouwde vier linkse traveeën onder schilddak, met rechthoekige vlak omlijste vensters en rondboogdeur rechts.

Interieur. Behouden 18de-eeuwse bordestrap met gesculpteerde trappaal en twee salons met lambrizeringen en stucdecoratie in Lodewijk XVI-stijl op schouwen en plafonds.

Rechts, ernaast. Volgens 17de-eeuws landboek huis zogenaamd "Het Cruysken". Zandstenen lijstgevel van vier traveeën en heden drie bouwlagen (laatstgenoemde toegevoegd in de 19de eeuw); doorlopend laag zadeldak vooraan en haaks mansardedak (leien en pannen), mogelijk opklimmend tot de 16de eeuw. Verankerde, gerestaureerde lijstgevel met deels vernieuwde zandsteen; vier vensters op de begane grond. Oorspronkelijke deur verdwenen in 1924. Overkragende bovenverdieping op laat-gotische korfbogen met afgeschuind profiel. Bovenvensters onder ontlastingsbogen op de tweede bouwlaag, lagere rechthoekige vensters op de toegevoegde derde verdieping.

Gecementeerde, voorheen beraapte zij- en achtergevel met vlak omlijste rechthoekige vensters en rechthoekige deur met bekronend rondboogvormig bovenlicht met waaier in de rechtertravee.

• De Damen Bernardinnen van Oudenaarde, Gent, 1947.

Auteurs : Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke