Twee stadswoningen

Gemeente Oudenaarde

• Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistische stadswoningen

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Oorspronkelijk twee diephuizen met oude kern van drie traveeën, twee bouwlagen en voorpuntgevels, in de eerste helft van de 19de eeuw verbouwd tot bepleisterde en beschilderde lijstgevels met drie bouwlagen thans onder U-vormig dak (pannen, nok parallel aan en loodrecht op de straat) met twee achterpuntgevels in bak- en zandsteen. Nummer 9, volgens 17de-eeuws landboek zogenaamd "de Groene Drake" sinds de tweede helft van de 19de eeuw bij het verhuizen van de herberg en afspanning "den Oliphant" van de Markt (zie nummers 58-59) naar hier zogenaamd "den Oliphant" (voorheen met uithangteken). Herhaaldelijk aangepaste winkelpuien. Rechthoekige vensters (onder meer blind in linkertravee) op lekdrempels, vroeger in verticaliserende vensternissen, in 1931 voorzien van huidig parement met art-decosiermotieven.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-4236.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke