Technisch Instituut Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

Technisch Instituut Onze-Lieve-Vrouw. Oorspronkelijke locatie van het oud zogenaamd "tgrau zusterhuus" of klooster der grijze zusters ook penitenten genoemd, gesticht in 1415 in de Burg, hier gevestigd in 1454, met kapel van 1469 en kloostergebouwen aangepast in de 16de tot 17de eeuw, afgeschaft volgens decreet van Jozef II van 1783. Op de plaats verrezen verschillende herenhuizen die sinds 1848 geleidelijk geschonken of opgekocht werden door de zusters bernardinnen van het nabije Onze-Lieve-Vrouwehospitaal om er een vrije school op te richten. In 1918 werd de school aangenomen en uitgebreid met een lagere en middelbare school, beroepsschool met dag- en avondleergangen. De verschillende huizen werden omgevormd tot schoollokalen met deels volledige nieuwbouw (nummer 10-12), vernieuwbouw (nummer 14) aan de straatzijde en nieuwe schoolgebouwen in de tuinen, reikend tot de vroegere stadsomwalling. Voorheen twee afzonderlijke burgerhuizen van elk drie traveeën en drie bouwlagen onder doorlopend zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw, in 1985 gesloopt en vervangen door een nieuw schoolgebouw met gecementeerd parement en ritmerende rondboogvormige vensternissen naar ontwerp van architect P. Vossaert.

In achterbouw oudste schoolgebouwen voor de beroepsschool en middelbare school, respectievelijk opgericht in 1923 en 1937. Beroepsschool: bakstenen schoolgebouw van oorspronkelijk vijf traveeën en twee bouwlagen (heden vier) onder zadeldak (nok parallel aan de straat), tot de tweede bouwlagen geritmeerd door vlakke pilasters waartussen brede ramen met roedeverdeling. Aansluitende vroegere middelbare school met drie bouwlagen en plat dak in nieuwe zakelijkheid met kenmerkend verticaal venster met glas in lood ter verlichting van het behouden trappenhuis met granitotrap en buisleuningen en brede vensters.

• De Damen Bernardinnen van Oudenaarde, Gent, 1947.
  • VANDERSTRAETEN E., Recherche sur les communautés religieuses et les institutions de bienfaisance établies à Audenarde, depuis le XIIe siècle jusqu'à la fin du XVIIIe, I, Oudenaarde, 1858, p. 80-100.
  • VANDE VELDE H., Het Oudenaardsche door de Eeuwen heen, Leupegem, 1946, p. 31-32, 37.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja