erfgoedobject

Hoekhuis In de Laars

bouwkundig element
ID
27155
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27155

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis In de Laars
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kruisstraat. Zogenaamd "In de Laars", volgens smeedijzeren uithangteken. Hoekhuisje met typische vroeg-18de-eeuwse klokgevel, heropgebouwd in 1937 met toevoeging van een bouwlaag. Baksteenbouw van drie en vijf traveeën en heden drie bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Begane grond met cafépui met fraai glas in lood en rechts inkomportaal met doorgang in beide zijden. Bovenverdieping met doorgetrokken dorpels en stijlen- en afgelijnde klokgevel met geprofileerde lijst onder het bekronend driehoekig fronton. Rechthoekig vlak omlijste vensters in de drie rechtse zijtraveeën.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-4546.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis In de Laars [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27155 (Geraadpleegd op )