Herenhuis in empirestijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis in empirestijl

• is aangeduid als beschermd monument Herenhuis in empirestijl

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Empire herenhuis van vier traveeën en drie hoge bouwlagen onder twee evenwijdige schilddaken en centrale koepel (leien), uit begin 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint met lunetten als keldergaten. Horizontaal belijnde benedenverdieping en deel van de bovenverdieping met imitatiebanden, verder cordons, op de bovenverdieping op uitgelengde consooltjes, en doorgetrokken imposten. Aflijnend eenvoudig hoofdgestel met houten kroonlijst op klosjes. Rechthoekige benedenvensters met persiennes en rondboogvormige bovenvensters met ijzeren leuning onder waaiervormige booglijst op versierde doorlopende imposten; medaillons met vergulde bebaarde mannenhoofdjes in de zwikken. Eenvoudige rechthoekige vensters op de lagere bovenste verdieping.

Links, rechthoekige koetspoort met schamppalen gevat in zware classicistische omlijsting met Dorische pilasters en bekronend hoofdgestel; houten vleugeldeur met geajoureerd bovenlicht met staf- en slangmotief.

Beraapte achtergevel van vier traveeën en twee bouwlagen met rechthoekige, vlak omlijste vensters met persiennes en rondboogvormige koetspoort met ijzeren roedeverdeling.

Interieur. Links brede koetsdoorgang, centrale traphal met empirewenteltrap met omlopende balustrade op de bovenverdieping en bekronende koepel; marmeren vloer met stermotief. Vooraan bureau met behouden muurschilderingen met landelijke taferelen in fijne vergulde omlijsting, te vergelijken met deze uit het nabije college. Rechts twee grote salons met fraaie stucplafonds, gesculpteerde deuren en marmeren schouwen met spiegels, in salon achteraan met empireschouwboezem.

Links van gekasseide binnenplaats, voormalig koetshuis van vijf traveeën (nok loodrecht op de straat) met bepleisterd en witgeschilderd parement geleed door pilasters en onder meer twee hoge, groengeschilderde koetspoorten met geometrische roedeverdeling; afdekkend mank zadeldak (nok loodrecht op de straat). Rechts, tegen de muur, gerestaureerde druivenserre. Dubbele armpomp vóór de achtergevel.

Achterliggende ommuurde tuin met grote bomen en centraal tegen de achtermuur een vierkant tuinpaviljoen onder tentdak met bepleisterde en beschilderde gevels. Voorgevel met rondboogdeur met bewaard houtwerk en roedeverdeling.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja