Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Kasteelstraat
Locatie Kasteelstraat 11, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beknopte karakterisering

Typologieherenhuizen
Stijlneoclassicisme
Dateringinterbellum
Betrokken personen

Beschrijving

Zeer ruim onderkelderd herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met oeil-de-boeufs, heropgebouwd in opdracht van Th. en C. Liefmans in 1921 na de vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog; bepleisterde en beschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect E. Van Hamme ter vervanging van een huis met een vrij gelijkaardige maar minder uitgewerkte gevel. Duidelijk gescheiden registers en arduinen plint met keldervensters. Begane grond met imitatiebanden en rechthoekige omlijste vensters met arduinen waterlijstje en aflijnende arduinen puilijst; rondbogige bovenvensters, eveneens in omlijsting en met gebogen waterlijstje op oren en lekdrempels. Fraaie rondboogpoort in zandstenen omlijsting met mooie waaier, geflankeerd door schamppalen. Aflijnend hoofdgestel met gekorniste kroonlijst op klossen. Driehoekig van oculus voorzien fronton boven het licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën.

U-vormig uitgebouwde achtergevel met toevoeging van centraal uitgebouwd trappenhuis met groot rondboogvenster. Flankerende aanbouwsels in aangepaste stijl met gelijkaardige gevelbekleding en bedaking.

Interieur. Trap en schouwen van verschillende Belgische marmersoorten in neoclassicistische stijl en één in modernistische stijl.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3789.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kasteelstraat

Kasteelstraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.