erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
27181
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27181

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Zeer ruim onderkelderd herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met oeils-de-boeuf, heropgebouwd in opdracht van Th. en C. Liefmans in 1921 na de vernieling tijdens de Eerste Wereldoorlog; bepleisterde en geschilderde lijstgevel in neoclassicistische stijl naar ontwerp van architect E. Van Hamme ter vervanging van een huis met een vrij gelijkaardige maar minder uitgewerkte gevel. Duidelijk gescheiden registers en arduinen plint met keldervensters. Begane grond met imitatiebanden en rechthoekige omlijste vensters met arduinen waterlijstje en aflijnende arduinen puilijst; rondbogige bovenvensters, eveneens in omlijsting en met gebogen waterlijstje op oren en lekdrempels. Fraaie rondboogpoort in zandstenen omlijsting met mooie waaier, geflankeerd door schamppalen. Aflijnend hoofdgestel met gekorniste kroonlijst op klossen. Driehoekig van oculus voorzien fronton boven het licht uitspringend middenrisaliet van drie traveeën.

U-vormig uitgebouwde achtergevel met toevoeging van centraal uitgebouwd trappenhuis met groot rondboogvenster. Flankerende aanbouwsels in aangepaste stijl met gelijkaardige gevelbekleding en bedaking.

Interieur. Trap en schouwen van verschillende Belgische marmersoorten in neoclassicistische stijl en één in modernistische stijl.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3789.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27181 (Geraadpleegd op )