Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Kasteelstraat
Locatie Kasteelstraat 18, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Herenhuis met trapzaal en trap

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Ruim herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), vermoedelijk gebouwd tussen 1787 en 1794. Midden 19de eeuw eigendom van Th. Liefmans die er ook een vlasspinnerij bezat. Met aanbouwsels in ruime tuin U-vormige plattegrond vormend. Grootste gedeelte van tuin met enkele oude beuken, onder meer treurbeuk, thans horend bij Burgschelde nummer 13. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde natuurstenen plint. Rechthoekige vensters, op begane grond in verdiepte omlijsting en op bovenverdieping in vlakke omlijsting en met lekdrempel op consoles. Zware puilijst. Rondbogige vleugeldeur met waaier, geflankeerd door bolvormige schamppalen, in zesde travee. Kroonlijst op klossen.

Binnenin: ruim trappenhuis met bordestrap met gesculpteerde trappaal en fraai plafond met reliëfwerk met bloemmotieven in stuc; enkele originele schouwen.

Bijgebouwen aan weerszij van het hoofdgebouw omsluiten een deels gekasseide binnenplaats. Ten oosten, voormalige paardenstallen en aangebouwd dienstgebouw, van in totaal tien traveeën onder verspringende zadeldaken; ten westen, dienstwoning van vijf traveeën. Witgeschilderde bakstenen gebouwen van twee bouwlagen hoog onder zadeldaken (pannen), geritmeerd door lisenen. Rechthoekige vensters en deuren, op de gelijkvloerse verdieping met overspannende ontlastingsbogen.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Oud Archief, nr. 605/ 61.
  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 752.1-24.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kasteelstraat

Kasteelstraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.