erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID: 27201   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27201

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien, nok loodrecht op de straat), in zijn huidige vorm een verbouwing van 1862. Oorspronkelijk oude kern (17de eeuw ?) van drie traveeën en twee bouwlagen met topgevel (behouden muurankers in rechtse travee) circa 1800 verbouwd tot bepleisterde en beschilderde lijstgevel met drie bouwlagen en kroonlijst op trigliefconsoles en links aanpalende koetspoort met bovenverdieping en plat dak. Thans bepleisterde en beschilderde lijstgevel op grijsgeschilderde plint, met imitatiebanden onder de geprofileerde puilijst. Gemarkeerd rechts zijrisaliet van drie traveeën met rechthoekige deur met waaier en vier treden uiterst rechts. Rechthoekige vensters op arduinen dorpels en spiegels op de borstwering. Aflijnende kroonlijst op consoles.

Beschilderde bakstenen achtergevel met twee voormalige kruiskozijnen met behouden zandstenen negblokken, lateien en ontlastingsbogen op de bovenverdieping, wijzend op de oude kern.

Interieur. Behouden oude structuur met bepleisterde balklagen in rechtse travee, neo-Lodewijk XVI-schouwen en deels bewaarde oude kelder met twee parallelle gewelfde ruimten met kruisgewelf en korfboogdeurtje ertussen.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Fonds kaarten en plans, K. 248.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27201 (Geraadpleegd op 25-05-2020)