erfgoedobject

Twee stadswoningen

bouwkundig element
ID
27202
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27202

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoningen
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Heden twee rijhuizen met eenzelfde gecementeerd parement en gevelcompositie, twee en drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), met oude kern, aangepast in 1926 naar ontwerp van architect G. Decordier. Tot midden 19de eeuw één geheel vormend met nummer 32 en deel van de voormalige refuge van de abdij van Petegem. Horizontaliserende begane grond met schijnvoegen en puilijst en verticaal gemarkeerde bovenverdieping met zijrisalieten tussen gedecoreerde pilasters en verdiepte vensternissen met typische art-decomotieven. Rechthoekige poort rechts met deels behouden zandstenen rechtstanden.

Deels bewaard achterhuis van heden drie traveeën (drie linkse traveeën met overwelfde poort recent gesloopt) en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met rechter zijgevel afgewerkt met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 17de eeuw en duidelijk zichtbaar op het reliëfplan van Oudenaarde (1746). Witgekalkte verankerde baksteenbouw (ankers met kram en krul) met aan de tuinzijde een groot en klein zandstenen bolkozijn en één klein bolkozijn in de achtergevel.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-3959.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Twee stadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27202 (Geraadpleegd op )