Twee stadswoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Kattestraat
Locatie Kattestraat 28-30, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoningen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Thans twee rijhuizen met eenzelfde gecementeerd parement en gevelcompositie, twee en drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), met oude kern, aangepast in 1926 naar ontwerp van architect G. Decordier. Tot midden 19de eeuw één geheel vormend met nummer 32 en deel van de voormalige refuge van de abdij van Petegem. Horizontaliserende begane grond met schijnvoegen en puilijst en verticaal gemarkeerde bovenverdieping met zijrisalieten tussen gedecoreerde pilasters en verdiepte vensternissen met typische art-decomotieven. Rechthoekige poort rechts met deels behouden zandstenen rechtstanden.

Deels bewaard achterhuis van heden drie traveeën (drie linkse traveeën met overwelfde poort recent gesloopt) en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) met rechter zijgevel afgewerkt met vlechtingen, minstens opklimmend tot de 17de eeuw en duidelijk zichtbaar op het reliëfplan van Oudenaarde (1746). Witgekalkte verankerde baksteenbouw (ankers met kram en krul) met aan de tuinzijde een groot en klein zandstenen bolkozijn en één klein bolkozijn in de achtergevel.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-3959.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kattestraat

Kattestraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.