Herenhuis met empirevoorgevel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Kattestraat
Locatie Kattestraat 31, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis met empirevoorgevel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beschrijving

Imposant herenhuis met empirevoorgevel van acht traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak en haaks schilddak (pannen, nok parallel en loodrecht op de straat), volgens bouwplan "herbouwd" in 1830. Volgens archiefdocumenten gevel, derde verdieping en inwendig verbouwd door de Gentse architect L. Minard in 1831. Behouden oudere, voornamelijk. 18de-eeuwse kern. Interieuraanpassingen (onder meer van de kelder) en bureelgebouw van circa 1930 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met gemarkeerd linker zijrisaliet met monumentale koetspoort en hoekblokken en middenrisaliet van drie traveeën met centrale deur en imitatiebanden onder de puilijst. Sterk horizontaal belijnde gevel met arduinen kordons en hoofdgestel met overstekende houten kroon- en tandlijst op klossen en modillons boven het zijrisaliet met ertussen gesculpteerde leeuwenkopjes. Rechthoekige vensters, in de risalieten in geriemde omlijsting, op de middenverdieping extra geaccentueerd door een arduinen kroonlijst; bij het deurvenster links op consoles en met ijzeren balkonhek. Rechthoekige koetspoort in arduinen omlijsting met Toscaanse pilasters en hoofdgestel; houten poort met bovenlicht en doorrit naar de tuin met burelen achteraan. Rechthoekige toegangsdeur tussen vlakke arduinen rechtstanden, met bovenlicht met ijzeren waaier en paneeldeur met gecanneleerde makelaar. Gecementeerde achtergevel met breed korfboogvormig deurvenster.

Interieur. Centrale hal met 18de-eeuwse paneeldeuren en rechts achteraan bordestrap met gesculpteerde 18de-eeuwse trappaal, granito- en mozaïekvloer door Christofori van 1928; salons vooraan met stucplafonds en Lodewijk XVI-stucwerk en schouw. Woonkamer achteraan met eind 19de eeuwse neo-Vlaamse-renaissance aankleding met zware eikenhouten moerbalken, lambrizeringen, deuromlijsting en schouw. Zolderbalk naar verluidt met jaartal 1830-J.S.V.

Links en rechts achteraan, bureelgebouw en dienstgebouwen van één bouwlaag in cottagestijl aangepast circa 1930 naar ontwerp van architect A. Van Ommeslaeghe.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Fonds kaarten en plans, K. 409.
  • VAN CLEVEN J., Persoonlijke notities.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Kattestraat

Kattestraat (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.