Huis IJzerwinkel Raepsaet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis IJzerwinkel Raepsaet

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voorheen, reeds in de 19de eeuw, zogenaamd IJzerwinkel Raepsaet. Diephuis met laatgotische trapgevel (9 trappen en topstuk) opgetrokken uit zandsteen; vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen); jaarankers 1644, doch vermoedelijk oudere kern. Gerestaureerd na de Eerste Wereldoorlog. Overkragende bovenbouw met stompe spitsbogen rustend op halfzuiltjes met bladwerkkapiteel en achtkantige sokkel. Aangepaste rechthoekige vensters, voorheen kruiskozijnen, met behoud van geprofileerde dagkanten gevat tussen belijnende waterlijsten. In boogvelden van tweede travee, boven eind 19de eeuw aangebrachte maar nu recent gedichte deur, en vierde travee, ijzeren arm voor uithangbord van Raepsaet. Twee zolderverdiepingen met rechthoekige zolderluiken. In voetpad voor de winkel ijzeren rails met inscriptie "Henri Raepsaet Audenaerde" als afdekking van waterafvoer in voetpad.

Achterhuis op vierkante plattegrond met drie traveeën en drie bouwlagen hoog afgedekt met schilddak (pannen, nok loodrecht op straat). Vermoedelijk in kern een typische zaalbouw van een romaans steen van twee bouwlagen opklimmend tot de 13de eeuw (?). Opgetrokken uit Doornikse steen en baksteen voor derde toegevoegde bouwlaag.

Aanleunend industrieel gebouw van ijzerwaren Raepsaet uit de 19de eeuw gelegen in Burgschelde.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja