Drukkerij De Scheldegalm

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Krekelput
Locatie Krekelput 13, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Drukkerij De Scheldegalm

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Drukkerij De Scheldegalm

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beschrijving

Rijhuis met voormalige drukkerij zogenaamde "De Scheldegalm". Volgens archieffoto "voormalige drukkerij Bevernage, huis gesticht in 1784".

In- en uitgezwenkte gevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat), bak- en zandsteenbouw gedateerd 1556 op cartouche in geveltop (thans niet meer leesbaar). Gerestaureerd na de Eerste Wereldoorlog, voordien met gecementeerde gevel. Overkragende bovenbouw op drie korfbogen opgevangen door geprofileerde consoles. Aangepaste rechthoekige vensters met kwartholle dagkanten en negblokken. Uitgewerkte muurankers op de penanten. Onderdorpels verbonden tot waterlijsten. Drie vensters in de geveltop die voorts versierd is met voluten en waterlijsten, rechthoekige laadvenster en een steigergat onder het met een bolmotief bekroonde topstuk. Links achterin, verankerde onbeschilderde bakstenen zijgevel met sporen van oorspronkelijke hoge korfboogvormige vensters. Thans gecementeerde, rozegeschilderde en verankerde achterpuntgevel met behoud van waterlijsten. Rechthoekige vensters met sporen van negblokken en ontlastingsbogen.

Interieur. Aan de straatkant bepleisterd plafond met 18de-eeuws stucwerk en twee moerbalken, linker uiteinde rustend op zandstenen consoles; dito stucwerk op schouwboezem. Houten wenteltrap in empirestijl tussen voor- en achterhuis.

Achterhuis: kamers met oude moerbalken voorzien van slof met gotisch peerkraalmotief. Lodewijk XV-schouw op benedenverdieping en gotische schoorsteen, gedateerd 1556, op bovenverdieping. Goed bewaard kapgebint bestaande uit vijf schaargebinten met twee balken.

Achterin gelegen industrieel gebouwtje van twee bouwlagen onder pannendaken van de voormalige drukkerij, aangebouwde vierkante schoorsteen.

  • TULLEKEN M.J., Oudenaarde in oude prentkaarten, deel 2, Zaltbommel, 1979.
  • VANDEPUTTE J.L.T., De Eindries, Straten-Gebouwen-mensen-feiten. Uit de geschiedenis van Oudenaarde, Brussel, 1966, p. 61.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Krekelput

Krekelput (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.