Huis De drie Duiven

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De drie Duiven

• omvat de aanduiding als beschermd monument Huis De drie Duiven: gevels en daken

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voormalig huis De drie Duiven, reeds gekend in begin 16de eeuw. Lodewijk XVI-voorgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien, nok loodrecht op straat), uit het vierde kwart van de 18de eeuw.

Lijstgevel met bepleisterde en beschilderde bovenverdieping boven een pui van arduin, horizontaal gemarkeerd door arduinen lijsten en verticaal geaccentueerd middenrisaliet van twee traveeën onder gebogen fronton. Rechthoekige vensters in geprofileerde arduinen omlijsting, op de bovenverdieping met kleine roedeverdeling. Centrale rondboogdeur in geprofileerde arduinen omlijsting, met neuten, imposten en sluitsteen met bladguirlande, gevat in een rechthoekige omlijsting met verdiepte schachten en Lodewijk XVI-consoles. Aflijnende gelede architraaf op rijk gedecoreerde Lodewijk XVI-consoles met trigliefen en vergulde bloemmotieven. Houten kroon- en tandlijst met centraal gebogen fronton met omlijste oculus tussen bladmotieven.

Interieur. Moderne bureelinrichting met behouden 18de-eeuwse trap achteraan en deels bewaarde gewelfde kelder met tongewelf (nok loodrecht op straat) op lage muur van Doornikse steen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja