Huis De drie Duiven

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Markt
Locatie Markt 6, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis De drie Duiven

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Huis De drie Duiven: gevels en daken
gelegen te Markt 6 (Oudenaarde)

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig huis zogenaamd "De drie Duiven", reeds gekend in begin 16de eeuw. Lodewijk XVI-voorgevel van vier traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien, nok loodrecht op straat), uit het vierde kwart van de 18de eeuw.

Lijstgevel met bepleisterde en beschilderde bovenverdieping boven een pui van arduin, horizontaal gemarkeerd door arduinen lijsten en verticaal geaccentueerd middenrisaliet van twee traveeën onder gebogen fronton. Rechthoekige vensters in geprofileerde arduinen omlijsting, op de bovenverdieping met kleine roedeverdeling. Centrale rondboogdeur in geprofileerde arduinen omlijsting, met neuten, imposten en sluitsteen met bladguirlande, gevat in een rechthoekige omlijsting met verdiepte schachten en Lodewijk XVI-consoles. Aflijnende gelede architraaf op rijk gedecoreerde Lodewijk XVI-consoles met trigliefen en vergulde bloemmotieven. Houten kroon- en tandlijst met centraal gebogen fronton met omlijste oculus tussen bladmotieven.

Interieur. Moderne bureelinrichting met behouden 18de-eeuwse trap achteraan en deels bewaarde gewelfde kelder met tongewelf (nok loodrecht op straat) op lage muur van Doornikse steen.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.