Huis Den Witten Leeuw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Den Witten Leeuw

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Einestraat. Huis "Den Witten Leeuw", teruggaand tot midden 15de eeuw. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat), volgens bouwvergunning gereconstrueerd in 1892, later voorzien van gecementeerd neo-Lodewijk XVI-parement, verrijkt met spiegels en medaillons met guirlandes. Nieuwe winkelpui. Overstekende houten kroon- en tandlijst op klossen.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3301.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

Aanvullende informatie

Tijdens verbouwingswerken bleek de zuidmuur van het huis nog tot de tweede bouwlaag gebouwd in een onregelmatig verband van Doornikse kalksteen. Deze gemene muur met het huis op Markt 10 kan in de 13de eeuw worden gedateerd.

• Waarneming gedaan op 04/09/2004