erfgoedobject

Brouwerij De Rebbe

bouwkundig element
ID
27232
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27232

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Rebbe
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige brouwerij zogenaamd "De Rebbe" reeds vermeld in de 15de eeuw, in de 18de eeuw zogenaamd "De Ster" en later "De Gouden Hoed". Diephuis met zeer oude kern (zie gotisch venstertje met zuil en knopkapiteel in achtergevel) van drie traveeën en vier bouwlagen onder vooraan afgeschuind zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met aangepaste heden gecementeerde lijstgevel en nieuwe pui.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Tijdens verbouwingswerken van de gelijkvloerse verdieping bleek de zuidmuur gebouwd in een onregelmatig verband van Doornikse kalksteen (waarneming gedaan op 04/09/2004). Deze muur in Doornikse kalksteen, te dateren in de 13de eeuw, reikt minstens tot de eerste verdieping van het huis, waar het naakte metselwerk is verwerkt in de huidige binneninrichting (waarneming gedaan op 04/08/2006). Het tweelichtvenster in de achtergevel kon toen niet worden waargenomen.
Auteurs : Debonne, Vincent
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Brouwerij De Rebbe [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27232 (Geraadpleegd op )