Herberg en brouwerij Den Baes

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Markt
Locatie Markt 17, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg en brouwerij Den Baes

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig herberg en brouwerij zogenaamd "Den Baes" naar Oudenaards dialect voor baars, zie vroegere windwijzer op het dak, reeds vermeld midden 15de eeuw. Vermaarde herberg waar sinds de 16de eeuw hoge gasten van de stad onthaald werden op presentwijnen. Oorspronkelijk diephuis met twee bouwlagen en voorpuntgevel met poort in rechter travee. Thans lijstgevel met 19de-eeuwse structuur (bewaarde oudere kern) en aangepaste gecementeerde voorgevel van 1934 met typische art-decomotieven; afgewolfd zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat) met nieuwe windwijzer. Lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met nieuwe winkelramen en doorrit op de begane grond. Toegevoegde overhoekse erker met balkon boven de poort. Aflijnend hoofdgestel met gelede architraaf, fries met versierde panelen in plaats van kleine venstertjes in de 19de eeuw en overstekende kroonlijst op modillons. Mooie ijzeren luifel boven de doorrit, halfweg met Corinthische zuilen die toegang flankeren. Bewaarde gesculpteerde 18de-eeuwse trappaal en gewelfde kelder met tongewelf loodrecht op de Markt) op lage muur van Doornikse steen; buitentrap en luik bewaard. Vroegere, minstens 18de-eeuws achterbouw (nok parallel aan de straat) verbouwd bij recente inrichting als galerij.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-4358.
  • Mooie Markthuizen, den Baers, Info-Magazine no 3, Oudenaarde, 1994, p. 16-17.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.