Latoenehoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Latoenehoeve

Beschrijving

Omgrachte 18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen. Rechthoekige omgrachting rondom oostelijk weiland en losstaande hoevegebouwen: poortgebouw ten noordwesten, L-vormig woonstalhuis ten noordoosten met jaarsteen 1761, schuur ten zuidwesten en nieuwe hangar ten zuidoosten van een bekiezeld, rechthoekig erf.

Verankerde, witgeschilderde bakstenen gebouwen van één bouwlaag met gepikte plint en overwegend aangepaste rechthoekige muuropeningen, haaks zadeldak (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, kunstleien).

Poortgebouw onder tentdak van Vlaamse pannen, korfboogtoegang met hardstenen sluitsteen waarop reliëf met hond (?) en doorgang met moer- en kinderbalken; aan zuidzijde duiventil met rondbogige muuropeningen.

L-vormig woonstalhuis van drie + vijf traveeën. Woning met bepleisterde, kwartholle daklijst en beluikte aangepaste rechthoekige vensters in deels behouden zandstenen omlijstingen onder ontlasting van gesinterde steen. Rondboogdeur in vernieuwde (?) geprofileerde, zandstenen omlijsting met sluitsteen waarop hartmotief en jaartal "1761", druiplijst eindigend op voluutjes. Noordelijke straatgevel van vier traveeën met kwartholle daklijst, moosgat en ten noordoosten opkamervenster. Westelijke zijtuitgevel met aandak, schouderstukken en muurvlechtingen. Aansluitende stalling met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, westgevel geritmeerd door steunberen.

Interieur met balken op sloffen. Twee "Vlaamse haarden" van rode en zwarte baksteen, waarvan één met jaartal "1754".

Auteurs: Steyaert, Rita