Huis De Roose

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Roose

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voormalig huis "De Roose", eertijds horend bij een brouwerij. Reeds bekend begin 16de eeuw. Heden rijhuis met bepleisterde lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) en erachter gelegen diephuis, gevel uit eind 18de eeuw of begin 19de eeuw. Rechthoekige vensters op lekdrempels, vernieuwd in 1911. Spiegelversiering op borstwering van bovenverdieping. Winkelpui op begane grond met twee winkelraampjes in 1919 voorzien van rolluikkasten en centrale rechthoekige deur in afgevlakte laatclassicistische omlijsting met sluitsteen. Keldervenster links naast deur. Gecementeerde achterpuntgevel.

Interieur. Twee achter elkaar gelegen kelders: eerste kelder met bakstenen kruisgewelven en schouw, tweede kelder met tongewelf van Doornikse steen, vermoedelijk uit de 13de eeuw. Tussen huis en achterhuis fraai trappenhuis met wenteltrap en wanden in neoclassicistische stijl, ter hoogte van de overloop verfraaid met schildering op doek .

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD.874.1-3614, 3733.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja