Brouwerij De Maene

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Maene

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voormalige brouwerij "De Maene", aldus vermeld in 1519 en 1520. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen met in- en uitgezwenkte gevel, vermoedelijk daterend van 1669 (zie sporen van aangebracht jaartal op cartouches in geveltop). Hersteld in 1920 na oorlogsschade. Bak- en zandstenen gebouw met gecementeerde en geelgeschilderde gevel. Vernieuwde gekoppelde vensters met imitatienegblokken en ontlastingsbogen, oorspronkelijk kruiskozijnen. Twee gelijkaardige zoldervensters en erboven oculus in de geveltop. Verbouwde begane grond afgelijnd door puilijst.

Achtertuitgevel van twee traveeën afgewerkt met vlechtingen. Verlaagde bovenvensters met behoud van rollaagjes. Rechthoekige zoldervenster met rondboogvormig waterlijstje.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nr. OUD. 874.1-3736, 4276.

Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke