Huis en brouwerij De Clocke

Beschrijving

Voormalig huis en brouwerij zogenaamd "De Clocke", vermeld eind 15de eeuw. Onderkelderd diephuis met drie traveeën, drie en een halve bouwlaag en schild- en zadeldak (pannen), laatgotische kern van drie bouwlagen verbouwd tot bepleisterde lijstgevel van drie en een halve bouwlaag, heden gedecapeerd. Oorspronkelijk zandstenen gebouw met sporen van Doornikse steen in de zijpenanten van de bovenbouw en in het eerste kwart van de 19de eeuw (?) toegevoegde halve verdieping van baksteen. Zandstenen kruiskozijnen vervangen door rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling (vernieuwd houtwerk). Overkragende bovenverdieping op korfbogen. Halfcirkelvormige vensters op de halve verdieping. Kelderluik en keldervenster in plint.

Eenvoudige gecementeerde achterpuntgevel met aangepaste rechthoekige vensters.

Grotendeels 19de-eeuws interieur met fraai trappenhuis tussen voor- en achterhuis en interessante kelder met tongewelf van Doornikse steen onder het achterhuis, voorste gedeelte van kelder met eiken balken en sporen van een schouw.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja