erfgoedobject

Huis en brouwerij De Clocke

bouwkundig element
ID: 27244   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27244

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig huis en brouwerij zogenaamd "De Clocke", vermeld eind 15de eeuw. Onderkelderd diephuis met drie traveeën, drie en een halve bouwlaag en schild- en zadeldak (pannen), laat-gotische kern van drie bouwlagen verbouwd tot bepleisterde lijstgevel van drie en een halve bouwlagen, heden gedecapeerd. Oorspronkelijk zandstenen gebouw met sporen van Doornikse steen in de zijpenanten van de bovenbouw en in het eerste kwart van de 19de eeuw (?) toegevoegde halve verdieping van baksteen. Zandstenen kruiskozijnen vervangen door rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling (vernieuwd houtwerk). Overkragende bovenverdieping op korfbogen. Halfcirkelvormige vensters op de halve verdieping. Kelderluik en keldervenster in plint.

Eenvoudige gecementeerde achterpuntgevel met aangepaste rechthoekige vensters.

Grotendeels 19de-eeuws interieur met fraai trappenhuis tussen voor- en achterhuis en interessante kelder met tongewelf van Doornikse steen onder het achterhuis, voorste gedeelte van kelder met eiken balken en sporen van een schouw.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Huis en brouwerij De Clocke [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27244 (Geraadpleegd op 28-01-2020)