Herberg Drie Koningen

Beschrijving

Voormalig huis en herberg "Drie Koningen". Reeds vermeld eind 15de eeuw. In 1545, aankoop van het huis door de stad voor het bouwen van een nieuwe vismarkt. Hoekhuis met aan de Marktzijde, trapgevel (11 treden + topstuk met bolbekroning); vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), vermoedelijk uit de 17de eeuw. Bak- en zandstenen gebouw met onlangs (1994) gecementeerde en geelgeschilderde gevels voorzien van gewijzigde rechthoekige vensters; behouden ankers met krul. Zandsteen tussen de twee licht getoogde zoldervensters tot voor kort zichtbaar onder voorheen afgebladderde beraping. Oculus in geveltop. Verbouwde winkelpui op begane grond, volgens bouwvergunning van 1928 naar ontwerp van G. Van De Velde.

Onderkelderd achterhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met eenvoudige gevelordonnantie met rechthoekige vensters, vermoedelijk oudere tweegezinswoning met gevels uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gecementeerd gevelparement op nieuwe arduinen plint.

• Stadsarchief Oudenaarde, Oud Archief, nummer 795/8.
  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-4163.