Huis Het guldin Hooft en Steenhuyse

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Oudenaarde
Deelgemeente Oudenaarde
Straat Markt
Locatie Markt 37, Oudenaarde (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Oudenaarde (adrescontroles: 01-02-2008 - 01-02-2008).
  • Inventarisatie Oudenaarde (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Huis Het guldin Hooft en Steenhuyse

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Het guldin Hooft en Steenhuyse

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981.

Beknopte karakterisering

Typologieherenhuizen
Datering16de eeuw

Beschrijving

Voormalig huis zogenaamd "Het guldin Hooft" en "Steenhuyse". Zou in 1504 gebouwd zijn door M. van Quickelberghe, heer van Heuverhuus, Wannegem en Lede. Een gevelplaat van 1982 herdenkt J.J. Raepsaet, heer van den Vlaminck en Moenhage, advocaat, schrijver en politicus, hier geboren op 29 december 1750.

Zeer ruim onderkelderd breedhuis, oorspronkelijk twee diephuizen uit de 16de eeuw (?), met zandstenen voorgevel met zes traveeën, twee bovenverdiepingen en schilddak (nok parallel met de straat, leien) en twee zadeldaken (nok loodrecht op straat). Kelderverdieping, heden winkelruimte, met deur onder de bordestrap en sporen van rondboogvormige toegangen en luiken aan weerszij van de trap. Hoge rechthoekige vensters, voorheen met zandstenen kruiskozijnen, overspannen met ontlastingsbogen. Rechthoekige deur met waaier gevat in rechthoekige hardstenen omlijsting met kroonlijst, toegevoegd in de eerste helft van de 19de eeuw in de voorts blinde middentravee, en bereikbaar via dubbele bordestrap met sierlijke ijzeren leuning. Travee indeling aangegeven door muurankers met kram en krul. Kroonlijst op klossen. Resten van twee tegen de achtergevel aangebouwde diephuizen onder zadeldaken met gecementeerde achterpuntgevels zichtbaar vanuit Zaksken.

Interieur. Linkerdeel voorzien van diepe kelder met tongewelf, rechtse deel met vermoedelijk later aangepaste kelder. Ruime hal en aansluitend trappenhuis met 18de-eeuwse trap achter het linker gedeelte. Salon met bewaard stucplafond van drie traveeën met twee moerbalken en schouw met stucwerk in Lodewijk XVI-stijl.

  • VANDEVELDE M.J., De kleine Markt, in Toerisme in Oost-Vlaanderen, 6, 1965, p. 21-22.

Bron: Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Tack, Anja & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Oudenaarde)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.