erfgoedobject

Huis Het guldin Hooft en Steenhuyse

bouwkundig element
ID
27250
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27250

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig huis zogenaamd "Het guldin Hooft" en "Steenhuyse". Zou in 1504 gebouwd zijn door M. van Quickelberghe, heer van Heuverhuus, Wannegem en Lede. Een gevelplaat van 1982 herdenkt J.J. Raepsaet, heer van den Vlaminck en Moenhage, advocaat, schrijver en politicus, hier geboren op 29 december 1750.

Zeer ruim onderkelderd breedhuis, oorspronkelijk twee diephuizen uit de 16de eeuw (?), met zandstenen voorgevel met zes traveeën, twee bovenverdiepingen en schilddak (nok parallel met de straat, leien) en twee zadeldaken (nok loodrecht op straat). Kelderverdieping, heden winkelruimte, met deur onder de bordestrap en sporen van rondboogvormige toegangen en luiken aan weerszij van de trap. Hoge rechthoekige vensters, voorheen met zandstenen kruiskozijnen, overspannen met ontlastingsbogen. Rechthoekige deur met waaier gevat in rechthoekige hardstenen omlijsting met kroonlijst, toegevoegd in de eerste helft van de 19de eeuw in de voorts blinde middentravee, en bereikbaar via dubbele bordestrap met sierlijke ijzeren leuning. Travee indeling aangegeven door muurankers met kram en krul. Kroonlijst op klossen. Resten van twee tegen de achtergevel aangebouwde diephuizen onder zadeldaken met gecementeerde achterpuntgevels zichtbaar vanuit Zaksken.

Interieur. Linkerdeel voorzien van diepe kelder met tongewelf, rechtse deel met vermoedelijk later aangepaste kelder. Ruime hal en aansluitend trappenhuis met 18de-eeuwse trap achter het linker gedeelte. Salon met bewaard stucplafond van drie traveeën met twee moerbalken en schouw met stucwerk in Lodewijk XVI-stijl.

  • VANDEVELDE M.J., De kleine Markt, in Toerisme in Oost-Vlaanderen, 6, 1965, p. 21-22.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis Het guldin Hooft en Steenhuyse [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27250 (Geraadpleegd op )