Burgerhuis Cambier

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis Cambier

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis Cambier

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Voorheen "Huus van Clesseneere", naar de oudste bewoner Jan van Clesseneere in 1544, en voormalige "refugehuis van de priorij van Onze-Lieve-Vrouw ten Walle van Elsegem". Rechts vroeger uitziend op een smal steegje leidend naar de Schelde.

De augustijnerpriorij van Elsegem, zogenaamd Onze-Lieve-Vrouw ten Walle of van Galilea, werd opgericht in 1416-19 en opgeheven in 1782. De priorij kocht in 1628 als nieuw refugehuis het zogenaamde "Huus van Clesseneere", sinds eind 16de eeuw ambtswoning van de stedelijke gouverneurs, ze verkocht deze terug in 1739. In 1773, als eigendom van L. Liedts, deels in gebruik genomen als Academie, tot de inrichting van het nieuwe gebouw in 1783 (zie nummer 35, zogenaamd "Vleeshuis"). Na de Franse Revolutie ingericht als brouwerij met voormalige achtergelegen brouwerij en mouterij; achtereenvolgende brouwers L. Lessines, J. Van der Piete, Vital, Van der Piete-Van der Straeten, Droesbeque, Cambier-Droesbeque en Droesbeque. Circa 20 jaar onbewoond; Op het moment van inventarisatie evenals nummer 40 in vervallen toestand en aan restauratie toe.

Oudste kern van Doornikse breuksteen opklimmend tot 12de eeuw. Diephuis van oorspronkelijk drie bouwlagen met inbegrip van de huidige kelderverdieping en met trapgevel. Aangepast in de 19de eeuw als bepleisterde lijstgevel met toevoeging van bovenste bouwlaag. Parement vernieuwd na 1918, ontpleisterd in de jaren 1970. Heden lijstgevel met enkelhuisopstand onder schilddak (pannen). Oorspronkelijke begane grond, nu kelderverdieping met twee rondboogvormige kelderdeuren. Rondboogvormige benedenvensters met oorspronkelijke ontlastingsbogen boven deur met steektrap voorzien van ijzeren leuning naar ontwerp van A. Vossaert van 1892 en gesmeed door V. Warie. Rechthoekige bovenvensters met ontlastingsbogen. Eenvoudig entablement.

Rechter zijgevel van tien traveeën met oorspronkelijke bouwhoogte. Voornamelijk opgetrokken uit Doornikse steen met sporen van verschillende verbouwingen. Op bovenverdieping vier 19de-eeuwse vensters.

Achtergevel van vier traveeën en een centraal dakvenster, oorspronkelijk eveneens trapgevel. Grotendeels beraapte baksteen.

In de tuinmuur, aan de voormalige Meerspoortstraat, 16de-eeuws rondboogpoortje met omlijsting van zandsteen.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Oost-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, Archief. Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3299.
  • S.N. 1980: Kunstsmid Victor Warie, Handelingen van de Geschied- en Oudheidkundige Kring Oudenaarde XX, 60.
  • VAN MINGROOT E. 1984: Prieuré de ten Walle à Elsegem, Monasticon Belge, Tome VII, Province de Flandre Orientale, Quatrième volume, Liège, 714, 724.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja