erfgoedobject

Café De Carillon

bouwkundig element
ID
27256
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27256

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Carillon
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Café De Carillon
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Twee resterende diephuisjes van een rij van elf aan het koor van de Sint-Walburgakerk palende huisjes gebouwd op het vroegere kerkhof. Bak- en zandstenen huisjes van één travee en twee bouwlagen met in- en uitgezwenkte top, onder afzonderlijke zadeldaken, opklimmend tot eind 17de eeuw, gerestaureerd naar ontwerp van architect Amandus Robert Janssens van 1921. Links huis met centrale deur en twee vensters gevat in een vlakke houten omlijsting onder één brede segmentboogvormige ontlastingsboog en bovenverdieping met beluikt zandstenen kruiskozijn; zolderluik met zandstenen negblokken en steigergat in geveltop. Rechter huis met deur links en twee vensters in dito omlijsting en ontlastingsboog (mooi glas-in-loodschermen) en bovenverdieping en top met zandstenen speklagen, dito kruiskozijn, zolderluik en steigergat.

Gelagzaal binnenin verrijkt met art-deco-lambriseringen met bloemmotieven en geschilderde stadsgezichten van Oudenaarde, gesigneerd en gedateerd Edg. Fobert, 1926.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 861.3-39.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Café De Carillon [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27256 (Geraadpleegd op )