Huis Het Moriaenshoofd

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Het Moriaenshoofd

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voorheen zogenaamd Het Moriaenshoofd (zie vroeger uithangteken). Heropgebouwde gevel in traditionele bak- en zandsteenstijl, gebouwd na vernieling in 1918 van een bepleisterd en beschilderd 19de-eeuws diephuis onder schilddak; mogelijk restte hierin de oude kern van het vroegere huis met in- en uitgezwenkte top gekend door archiefdocumenten. Tussen 1699 en 1788 apotheek.

Heden diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen met in- en uitgezwenkte top, onder zadeldak (pannen). Winkelpui op de begane grond. Op bovenverdieping kruiskozijnen (ramen met kleine roedeverdeling), rondboogvormig venster en topoculus, onder bekronend driehoekig fronton met siervaas.

• DE SMET M., Oudenaarde en de farmacie, Oudenaarde, 1960, p. 54-58.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja