erfgoedobject

't Voogdenhuus of Stedenhuus

bouwkundig element
ID: 27262   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27262

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed 't Voogdenhuus of Stedenhuus
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds 05-05-1981

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "'tVoogdenhuus", of "stedenhuus", eigendom van de stad en tot de oprichting van het stadhuis vergaderzaal van de oppervoogden. Verkocht in 1620 aan een graanhandelaar, later koperslagerij en wijnhandel. Grotendeels afgebrand in 1803 en heropgebouwd in empirestijl met behoud van de oude overwelfde kelders. Thans breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) met houten dakkapellen (voorheen met drie bouwlagen onder schilddak). Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel op arduinen plint met keldergaten. Begane grond met imitatiebanden onder de puilijst en rondboogdeur en vensters; nieuwe vulling in boogvelden. Rechthoekige bovenvensters in geriemde omlijsting, met dorpels en spiegels op de borstwering. Aflijnende kroonlijst op klosjes.

Interieur. Twee bewaarde en één dichtgemaakte gewelfde kelder (onder de tuin) onder meer met zware gekalkte kruisribgewelven op hardstenen zuilen met knopkapiteel, opklimmend tot de 13de eeuw of begin 14de eeuw.


Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: 't Voogdenhuus of Stedenhuus [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27262 (Geraadpleegd op 13-08-2020)