Huis In de Gouden Schaar

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis In de Gouden Schaar

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde

Beschrijving

Voorheen "In de Gouden Schaar". Winkelhuis met vroeg-19de-eeuwse kern en vernieuwde gecementeerde eclectische gevel met Régence-invloed, drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak (leien en pannen, nok parallel aan de straat) met dakvenster, van 1923.

Volledig gewijzigde begane grond. Rechthoekige vensters, in verdiepte nissen met spiegels, ramen met kleine roedeverdeling. Aflijnend hoofdgestel met schelpmotief en dakvenster met voluutvormige vleugelstukken en decoratieve bladranken, onder gebogen kroonlijst.

• Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3847.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke; Tack, Anja

Aanvullende informatie

Tijdens verbouwingswerken bleken op de gelijkvloerse verdieping de zuid- en noordmuur van het huis gebouwd in een onregelmatig verband van Doornikse kalksteen. In de noordmuur waren nog enkele korbelen zichtbaar, allicht dragers van de verdwenen balklaag, en de resten van een haard. Beide muren dateren allicht uit de 13de eeuw. De haard is een jongere ingreep.
  • Waarneming gedaan op 02/11/2007