erfgoedobject

Huis In de Gouden Schaar

bouwkundig element
ID
27270
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27270

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis In de Gouden Schaar
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Oudenaarde
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Voorheen "In de Gouden Schaar". Winkelhuis met vroeg-19de-eeuwse kern en vernieuwde gecementeerde eclectische gevel met Régence-invloed, drie traveeën en drie bouwlagen onder pseudomansardedak (leien en pannen, nok parallel aan de straat) met dakvenster, van 1923.

Volledig gewijzigde begane grond. Rechthoekige vensters, in verdiepte nissen met spiegels, ramen met kleine roedeverdeling. Aflijnend hoofdgestel met schelpmotief en dakvenster met voluutvormige vleugelstukken en decoratieve bladranken, onder gebogen kroonlijst.

  • Stadsarchief Oudenaarde, Modern Archief, nummer OUD. 874.1-3847.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K., Tack A. & Verbeeck M. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Oudenaarde, Stad Oudenaarde met fusiegemeenten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 15N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Lanclus, Kathleen, Tack, Anja, Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

Tijdens verbouwingswerken bleken op de gelijkvloerse verdieping de zuid- en noordmuur van het huis gebouwd in een onregelmatig verband van Doornikse kalksteen. In de noordmuur waren nog enkele korbelen zichtbaar, allicht dragers van de verdwenen balklaag, en de resten van een haard. Beide muren dateren allicht uit de 13de eeuw. De haard is een jongere ingreep.
  • Waarneming gedaan op 02/11/2007
Auteurs : Debonne, Vincent
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis In de Gouden Schaar [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/27270 (Geraadpleegd op )